zdravé raňajky


Výživa kostí

27.07.2010 00:00


Milé klientky a klienti,

Dnes sa pozrieme na veľmi aktuálny problém posledných rokov, osteoporózu, ktorá sa radí medzi najrozšírenejšie civilizačné choroby modernej doby. Pozrieme sa na to, ako zlepšiť prevenciu, čomu je potrebné se vyhýbať a čo naopak zaradiť do každodennej stravy a zdravšieho životného štýlu. Pre tých, ktorí nemajú veľkú disciplínu, máme tiež skvelé riešenie.

Dodávejme výživu našim kostem!

Dosiahnutie a udržanie optimálnej kondície kostí vyžaduje spoluprácu viac ako dvadsiatich živín pomocou ktorých sa štruktúra kostry neustále obnovuje. Ak je zásoba týchto živín dlhšie časové obdobie nevyrovnaná, môže dôjsť ku vzniku osteoporózy čiže úbytku kostného tkaniva. Problém nespočíva len v nedostatku vápnika, ako je bežne chápané, ale v spojení moderného životného štýlu s dlhodobou starostlivosťou a výživou kostí. Celá kostra dospelého človeka sa mení každých sedem až desať rokov. Kosti sú našťastie podporované svalmi a tukovou vrstvou, je však oveľa ťažšie sledovať ich stav. Je našou zodpovednosťou zistiť, čo môže pomôcť udržať optimálnu kondíciu kostí a aktívne sa o ne starať. Nenechajte sa zmiasť kompletný obnovou kostí každých zhruba desať rokov, nový, totiž nevyhnutne nemusí znamenať identický. Hustota kostí se postupem věku snižuje, preto nová štruktúra kostry postupne slabne a kosti sa stávajú ľahšími a menej odolnými.

Prieskumy preukázali, že doplňovanie živín potrebných pre dlhodobú optimálnu kondíciu kostí významne zlepšuje hustotu kostí a pomáha zamedziť vzniku osteoporózy. Riaďte sa nižšie uvedenými pokynmi a uistite sa, že to isté robia aj vaše deti!

Čomu sa vyhnúť, čo zhoršuje stav našich kostí:

Káva: vysoká konzumácia kávy je spojená s nízkou hustotou kostí, preto odporúčame znížiť konzumácii kávy alebo najlepšie úplne vylúčiť. Môžete ju nahradiť iným zdrojom kofeínu, napríklad Guaranou, Thermojeticsom alebo iným energetickým nápojom, ale vždy bez cukru, umelých sladidiel a iných chemických prísad

Perlivé nápoje: zvyčajne majú vysoký obsah fosfátov, ktoré v spojení s nízkym obsahom vápnika môžu spôsobiť odčerpanie vápnika z kostí. Je dôležité, aby sa konzumácii perlivých nápojov vyhýbali najmä deti, u ktorých môže dôjsť k negatívnemu vplyvu na vývin kostí.

Konzumácia cukru, povzbuzujúcich prostriedkov (fajčenie, alkohol) a stres: tieto faktory sú pohromou pre rovnováhu hormónu estrogénu / progesterónu, čo sa obratom negatívne prejaví pri procese obnovy kostry.

Nadmerná konzumácia soli!

Nečinnosť: najlepším spôsobom posilnenia kostí je pravidelné cvičenie. 30-minútová prechádzka rýchlou chôdzou každý druhý deň je úplne ideálna.

Čo naopak pomôže zlepšiť stav našich kostí:

Konzumácia dostatočného množstva listovej zeleniny: je bohatá na vitamín K, ktorý má preukázateľné ochranné účinky.

Kyseliny/zásady: jedzte viac ovocia, zeleniny a šalátov a znížte konzumáciu živočíšneho proteínu. Tým pomôžete organizmu udržať prirodzené pH v rovnováhe. Jedzte ryby radšej ako mäso.

Zvýšenie konzumácie potrebných tukov: Omega 3 mastné kyseliny sú obsiahnuté v lososoch, makrelách, sardinkách, haringoch a Omega 6 v sezamových a slnečnicových semenách. Tieto potraviny môžu nahradiť saturované tuky. Odporúčame obohatiť vašu stravu o Herbalifeline.

Progesteron: pre ženy, ktoré sa nachádzajú v období pred a po menopauze, je zdravotná prehliadka zameraná na stav tohto hormónu veľmi dôležitá.

Prirodzené slnečné žiarenie: využíva organizmus pre produkciu vitamínu D, ktorý je potrebný pre vstrebávanie vápnika.

Nevyhnutná potrava pre kosti

Zoznam najlepších zdrojov:

Vápník: syr, sardinky, tofu, sezamové semienka, zelená listová zelenina,
Magnézium: figy, citróny, grapefruit, pšeničné klíčky, orechy, tmavo zelená zelenina
Vitamín D:haringy, makrely, losos, sardinky, tuniak, slnečné žiarenie
Zinok: ustrice, chudé mäso, sezamové a tekvicové semienka, orechy, pivovarské kvasnice, sardinky, raž, jačmeň
Vitamín C: guava, růžičková kapusta, paprika, kiwi, mango, brokolice, jahody, řeřicha
Bór: zelená listová zelenina, ovocie
Vitamín K: karfiol (surový), kel, hrášok, paradajky, brokolica, ružičkový kel,

—————

Späť