zdravé raňajky


Obezita a nadváha

28.05.2010 23:21


Podľa celosvetovej štatistiky trápi nadváha a obezita viac ako polovicu ľudí na celom svete, pričom viac ako 40 percent z nich sa pokúša znižovať svoju hmotnosť.

S obezitou sa spájajú závažne zdravotné riziká ako je cukrovka, problémy s dýchaním, ochorenia kĺbov, srdcovo – cievne ochorenia, vysoký krvný tlak a taktiež aj nádorové ochorenia. Obézni ľudia majú často aj sociálne a psychické problémy, vyskytujú sa u nich depresie a zakomplexovanosť.

Z lekárskeho hľadiska dlhodobé zníženie telesnej hmotnosti minimálne o 5 percent znižuje riziko rozvoja srdcovo- cievnych ochorení, nádorových ochorení, riziko vzniku vysokého krvného tlaku ako aj riziko predčasného úmrtia.

 

 

Pri redukčnej diéte je potrebné znížiť energetický obsah energie spravidla o 2000 kJ/den. Tabuľky energetických hodnôt udávajú obsah energie v kJ (kilojouloch) a množstvo živín, tj. bielkovín, sacharidov a tukov v 100 g potraviny.

Energia v 1 grame sacharidu = 16,8 kJ

Energia v 1 grame bielkovín = 16,8 kJ

Energia v 1 grame tuku = 37,8 kJ

Výživová hodnota stravy

Výživová hodnota stravy je daná obsahom energie a živín: bielkovín, sacharidov a tukov.

Bielkoviny

Bielkoviny sa skladajú z 24 aminokyselín a sú nevyhnutné pre rast a obnovu buniek, pre tvorbu protilátok a taktiež sa podieľajú na tvorbe niektorých hormónov. Bielkoviny sú obsiahnuté hlavne v živočíšnej potrave (mäso, mlieko a mliečne výrobky), ale taktiež v obilninách (šošovica, hrach, sója).

Sacharidy

Sacharidy sú najväčším zdrojom energie. Sacharidy sa delia na jednoduché (sacharóza – cukor, ktorý používame na sladenie), majú sladkú chuť a polysacharidy (napr. škrob, ktorý obsahujú obilniny). Sacharidy sú len zdrojom energie – neprinášajú organizmu žiadne prospešné látky.

Tuky

 Tuky obsahujú dvakrát viac energie ako bielkoviny alebo sacharidy. Sú nositeľmi vitamínov (A, D, E, K ), podieľajú sa na tvorbe hormónov, na správnej funkcii mozgu a taktiež na ďalších dôležitých činnostiach. Delia sa na nasýtené a nenasýtené tuky. Nasýtené tuky sú prevažne v potravinách živočíšneho pôvodu a ich nadbytok je hlavnou príčinou našich problémov. Nenasýtené tuky sú obsiahnuté v rastlinných produktoch (oleje, ryby, orechy). Spotreba tukov v našej strave je najmenej o tretinu vyššia aký potrebujeme.

 

 

—————

Späť